کیفری

امور کیفری

کیفری

امور کیفری

در امور کیفری جرمی به وقوع پیوسته است، جرم ممکن است دارای جنبه‌ی حق الهی یا حق‌الناسی و یا هر دو باشد. در صورت وقوع جرم، مجرم یا بزهکار باید مجازات را تحمل نماید. مجازات‌ها از شدید به ضعیف متفاوت هستند: به عنوان مثال مجازات قصاص از سنگین‌ترین مجازات‌ها است که سالب حیات است و در موردی است که فردی دیگری را به قتل رسانده باشد. همین طور است در مورد رجم یا سنگسار و سایر جرایم (حبس ابد، حبس تعزیری، شلاق، جزای نقدی).

امور کیفری

 

در امور کیفری در صورت وقوع اختلاف ما با چندین اصلاح سر و کار داریم: شاکی، مشتکی‌عنه، کیفرخواست، دادستان، بازپرس و ….

شاکی یا بزه دیده خصوصی شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیانی گشته باشد و تعقیب بزهکار را تقاضا نماید.

مشتکی‌عنه به شخصی اطلاق می‌شود که مرتکب بزه مذکور در قانون مجازات اسلامی می‌گردد. در دعاوی کیفری ابتدا شخصی متهم به ارتکاب جرم است و چنانچه جرم وی احراز گردد، از سوی دادستان برای او کیفرخواست صادر می‌شود.

بر خلاف امور حقوقی که در آن نهادی به نام دادسرا وجود ندارد، در امور کیفری دادسرا وجود دارد که بازپرس و دادستان در آن نهاد مشغول به فعالیت هستند. به بازپرس و دادستان قضات ایستاده یا پارکه گفته می‌شود؛ حال آنکه به قضاتی که در دادگاه‌های کیفری کار می‌کنند قضات نشسته گفته می‌شود.

دادگاه‌های کیفری به دادگاه‌های کیفری ۱ و ۲ و دادگاه کیفری استان تقسیم می‌شود. در دادگاه کیفری ۱ به جرائم سنگین رسیدگی می‌شود و در دادگاه کیفری ۲ جرائم سبک‌تر مورد رسیدگی قرار می‌گیرند.

همچنین در امور کیفری برای رسیدگی به اشخاص نظامی دادگاه‌های نظامی برقرار گردیده است و برای رسیدگی به جرائم روحانیون دادگاه ویژه روحانیت وجود دارد. به‌طور اختصاری باید گفت در امور حقوقی دعاوی بسیار دسته‌بندی‌شده به مراجع ارسال می‌گردند.

موسسه حقوقی دادآورنسیم مهر ارائه دهنده انواع خدمات حقوقی و کیفری می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با مشاوران ما تماس بگیرید.