کلاهبرداری اینترنتی
کلاهبرداری اینترنتی گونه جدیدی از کلاهبرداری است که در ماده ۱۳ قانون جرایم رایانه ای چنین در مورد آن مقرر شده است:
هرکس به طور غیرمجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، محو، ایجاد یا متوتغییر، قف کردن دادهها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون(۲۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال تا یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
همچنین مواد ۷۴۰ و ۷۴۱ قانون مجازات اسلامی مصوب ۹۲ در قسمت جرایم رایانه ای چنین بیان نمودند:
ماده ۷۴۰-هرکس به طور غیرمجاز داده های متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده ها در اختیار صاحب آن باشد، به جرای نقدی از یک میلیون (۱.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال و در غیر این صورت به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
ماده۷۴۱ـ هرکس به طور غیرمجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مـال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
مصادیق کلاهبرداری اینترنتی
- فیشینگ؛
- اعلام برنده شدن در قرعه کشی؛
- حراج آنلاین محصولات؛
- کلاهبرداری از طریق چت کردن.
موارد فوق، مرسوم ترین شیوه های کلاهبرداری رایانه ای (اینترنتی) است.
راه حل مقابله با کلاهبرداری اینترنتی
در فرض وقوع کلاهبرداری اینترنتی فرد بزه دیده به دادسرای جرایم رایانه ای مراجعه و شکوائیه ای تنظیم می نماید. پس از آن، پلیس فتا با اخذ دستور از مقامات قضایی دادسرا، وارد عمل شده و هر گونه اختلال در داده ها و برداشت از حساب شخصی افراد و … را مورد رصد و پیگیری قرار دهد.
نمونه شکوائیه کلاهبرداری رایانه ای
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۱ تهران(دادسرای جرایم رایانه ای)
با سلام
احتراما؛ به استحضار عالی می رساند:
اینجانب در تاریخ ……………… طی تبلیغات پیچ اینستاگرامی مشتکی عنه جهت خرید به صورت پیچ ایشان مبلغ ۵۰۰۰،۰۰۰ ریال به حساب فردی به نام …… .. به شماره کارت ….. واریز نمودم؛ اما متاسفانه با گذشت حدود سه ماه خبری از اجناس وعده داده شده نیست.
این شخص با ظاهر سازی و انجام مانور متقلبانه در قالب تبلیغات در پیچ اینستاگرام خود را فروشنده لباس های ارزان قیمت معرفی می کند و بدون اینکه کالایی تحویل دهد با گرفتن سفارش های متعدد صرفا از افراد مختلف پول می گیرد.
بنابراین ابتدایا به موجب ماده ۱۰۷ قانون آیین دادرسی کیفری تقاضای تامین خواسته فوری به صورت انسداد حساب مشتکی عنه به شماره مذکور را به میزان واریزی دارم. به علاوه، به موجب ماده ۱۳ قانون جرایم رایانه ای تقاضای مجازات این فرد را به عنوان کلاهبردار رایانه ای می نمایم. خواهشمند است در اسرع وقت رسیدگی به عمل آید.
نوشتن یک دیدگاه